Ce trebuie sa cunoastem despre alergologie?
Un sistem imunitar sanatos indeplineste rolul de aparare a organismului fata de substantele si organismele periculoase din mediu, tolerand substantele inofensive si structurile proprii. Uneori, in cazuri patologice, acesta poate percepe inclusiv substantele inofensive ca fiind periculoase, precum acarienii din praf, mucegaiul, polenul, parul de animale, muscaturile si intepaturile de insecte, unele medicamente, anumite alimente. Astfel apar reactiile de hipersensibilitate, cunoscute si drept reactii alergice, devenite din ce in ce mai frecvente in randul oamenilor.
Specialitatea medicala ce se ocupa cu diagnosticarea, mentinerea sub control si tratarea reactiilor de hipersensibilitate (alergiilor) se numeste alergologie. Alergiile reprezinta reactiile exagerate ale sistemului imunitar fata de diferite substante din mediu pe care persoanele sanatoase le pot tolera fara probleme.
Simptomele comune ale alergiilor
Cel mai frecvente alergii sunt cele respiratorii, avand in general urmatoarele manifestari:
- Congestie nazala;
- Rinoree apoasa;
- Stranuturi desse;
- Mancarime nazala.
In cazul altor tipuri de reactii alergice pot aparea simptome variate si de obicei mai grave. In cazul celor alimentare pot aparea stari de greata, varsaturi si diaree, in timp ce in cazul celor de contact pot sa apara eruptii cutanate de tipul urticariei, eczemelor sau oricaror leziuni neobisnuite de la nivelul pielii.
In cazul problemelor alergologice foarte grave pacientul poate suferi un socul anafilactic, acesta fiind o reactie exagerata a organismului ce poate fi fatala. Daca observati orice simptom de acest tip este important sa faceti o programare la un consult de alergologie.
De ce este important consultul de alergologie?
Conform datelor inregistrate in anul 2015, aproximativ 20% din populatia lumii se confrunta cu boli de alergologie. Cauzele alergiilor pot fi foarte variante, alergenii cei mai bine cunoscuti fiind polenul, acarienii din praf, anumite medicamente, cosmetice, unele alimente (soia, grau, oua, lapte, grau, alune, soia, fructe de mare, cacao etc.). Medicul specialist in alergologie va poate ajuta sa identificaticauza exacta a afectiunii. Un diagnostic corect este esential pentru administrarea tratamentul potrivit.