Livrările de gaz rusesc în Europa au scăzut în aprilie, comparativ cu luna precedentă, se arată într-o analiză a datelor de flux de la S&P Global Commodity Insights din 6 mai. Totuși, potrivit aceleiași surse, oferta de gaz din Rusia a rămas peste nivelurile din ianuarie și februarie pe măsură ce războiul din Ucraina a continuat.
Cea mai mare parte a companiilor europene, printre care CEZ Vanzare. CEZ Vanzare este principalul furnizor de energie electrica din sud-vestul Romaniei dar si furnizor de gaze naturale, cu un portofoliu de clienti casnici si industriali care depaseste 1,4 milioane de clienti, analizează cu atenție sportitp contextul extern.
În aprilie, exporturile de gaz rusesc către Europa prin cele patru coridoare principale – Nord Stream, Yamal-Europe, Ucraina și gazoductul TurkStream – au totalizat 8,27 miliarde metri cubi, arată aceleași date. Această valoare este în scădere față de cei 9,79 miliarde de metri cubi livrați în martie, când livrările prin Ucraina au revenit uneori la maximul contractual pe marje de preț favorabile.
Livrările din aprilie au fost, totuși, mai mari decât exporturile din ianuarie (de 7,26 miliarde metri cubi) și din februarie (de 7,79 miliarde metri cubi), în ciuda unei crize continue a exporturilor de gaze rusești prin Belarus.
Fluxurile pe ruta Yamal-Europa au fost puternic diminuate de la sfârșitul lunii decembrie, din cauza conductei care funcționează în principal în regim invers spre est, din Germania până în Polonia.
Gazprom din Rusia a oprit livrările de gaz către Polonia și Bulgaria pe 27 aprilie, ceea ce înseamnă că impactul real asupra livrărilor de gaze rusești către Europa va fi cel mai probabil observat abia luna aceasta, în mai.
Întreruperea a declanșat noi îngrijorări pe piața europeană a gazelor cu privire la Rusia, lăsând prețurile la gaze la niveluri ridicate. Prețul TTF cu o lună înainte a atins un nivel record de 212,15 EUR/MWh la data de 8 martie, potrivit evaluărilor Platts de către S&P Global.
Contractul a fost evaluat ultima dată pe 5 mai la 107 EUR/MWh, cu 365% mai mult față de anul precedent.
Ce s-a întâmplat cu transportul prin Ucraina al gazului rusesc spre Europa?
Fluxurile de gaze din Rusia în Europa prin Ucraina au scăzut, iar în aprilie, livrările în punctul cheie de intrare de la granița cu Slovacia, la Velke Kapusany, au avut o medie de doar 57 de milioane de metri cubi/zi, au arătat datele S&P Global.
Această scădere a livrărilor de gaze, din aprilie, a fost probabil rezultatul scăderii prețurilor spot în Europa sub prețul gazului contractat de Gazprom, ceea ce a determinat cumpărătorii să-și reducă achizițiile de gaz de la ruși.
Livrările prin Velke Kapusany erau în medie de 78 milioane metri cubi/zi în martie. Fluxurile de gaze spre Europa prin Ucraina au crescut la maximul contractual. Invazia a declanșat creșteri puternice de preț în Europa, făcând gazul contractat de Gazprom mai competitiv față de gazul din huburile europene.
Livrările totale ale Rusiei prin Ucraina către Europa, prin toate conductele, în martie, au fost de până la 110 milioane metri cubi/zi, în conformitate cu obligațiile contractuale ale Gazprom în cadrul acordului său de tranzit pe cinci ani cu Ucraina, semnat în decembrie 2019.
În cadrul acestor angajamente, Gazprom a fost de acord să tranziteze 65 de miliarde de metri cubi de gaz prin Ucraina în 2020 și 40 de miliarde de metri cubi/an în perioada 2021-2024, cu mult în scădere față de un vârf de tranzit recent de 94 de miliarde de metri cubi în 2017.
În 2021, Gazprom a livrat 41,6 miliarde metri cubi de gaze prin Ucraina, după ce și-a completat obligațiile contractuale cu unele rezervări pe termen mai scurt.