De câte feluri sunt aparatele dentare

Dentocare

Aparatul dentar este componenta principală a unui aparat ortodontic fix. Arată ca o încuietoare foarte mică, este instalată pe partea exterioară sau interioară a dinților, iar sarcina sa este de a ține arcul ortodontic.

Arcada este atașată de aparatul dentar cu inele de cauciuc sau metal, numite ligaturi. Exista si sisteme neligaturate sau autoligaturate în care arcul este fixat cu cleme staționare. Există două tipuri de aparate dentare: vestibulare și linguale.

Aparat dentar vestibular

Aceste tipuri de aparate sunt structuri externe care sunt atașate de suprafața frontală a dinților. Ele diferă prin tipul de materiale din care sunt fabricate.

Aparat dentar – materiale

Aparatul dentar metalic este fiabil, eficient, are un cost redus, dar unora le este frică de aspectul lui inestetic.

Aparatul dentar ceramic este mat, se potrivește cu culoarea smalțului dinților, nu pătează, este mai fiabil și mai durabil decât cel din safir. Aparatul dentar ceramic, precum cel din safir, este conceput pentru tratament estetic. Are o culoare albă și o păstrează pe tot parcursul tratamentului. Ceramica este un material mai fragil decât safirul, astfel încât riscul de rupere a suportului, în special în zona capacului, este mai mare. Acest lucru este posibil în cazuri foarte rare.

Aparatul dentar din safir se caracterizează prin transparență și strălucire pronunțată. Conferă un plus de strălucire dinților albi. Aparatul dentar din safir este un model estetic. Acesta rămâne perfect transparent pe toată durata tratamentului, deoarece nu absoarbe coloranții. În plus, safirul este foarte durabil, astfel încât probabilitatea de a se desprinde și de a se rupe este puțin probabilă.

Aparatul dentar din safir este destinat pacienților care au nevoie de un tratament estetic și mai puțin vizibil, precum și pacienților cu dinți mici inferiori, deoarece dimensiunea încuietorilor din safir este relativ mai mică decât a celor din ceramică.

Aparat dentar – tip de fixare

Aparatul dentar de ligatură  este un dispozitiv tradițional de corectare a mușcăturii. Arcul este ținut cu ajutorul elementelor metalice sau a inelelor de silicon. Printre principalele avantaje ale sistemului se numără eficiența ridicată și disponibilitatea. Printre dezavantaje se numără o perioadă lungă de adaptare, complexitatea igienei dentare și nevoia de a vizita frecvent medicul stomatolog.

Aparatul dentar fără ligatură  este un aparat ortodontic modern cu multe avantaje. Instalarea lui necesită mai puțin timp și efort, practic nu creează obstacole pentru igiena dentară și, cel mai important, designul contribuie la o mișcare mai rapidă a dinților în poziția dorită. Dezavantajul dispozitivelor poate fi considerat, imposibilitatea utilizării în anumite tipuri de patologii.

Aparat dentar lingual

Aparatul dentar lingual este atașat la interiorul dinților și, prin urmare, este aproape invizibile din exterior. Astfel de sisteme sunt adesea alese de pacienții adulți a căror activitate implică comunicarea. Elementele ascunse ale sistemului îți permit să zâmbești liber și fără jenă, să mănânci în locuri aglomerate, fără să te temi că particulele de alimente se vor bloca în structură.

Cu toată varietatea de aparate dentare, ultimul cuvânt ar trebui să fie al medicului stomatolog. În unele cazuri, este posibil un compromis, care constă în utilizarea simultană a diferitelor tipuri de aparate dentare. De exemplu, aparatul dentar clasic din metal este instalat pe maxilarele cu o patologie mai gravă, iar dispozitivele linguale discrete sunt instalate pe dinții care necesită mai puțină corecție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *