Vinul de cramă este mult mai mult decât o simplă băutură. Despre vin putem spune că este chiar o artă ancestrală, ce reflectă în fiecare strop pasiunea viticultorilor de pretutindeni. În acest articol ne-am propus să explorăm lumea fascinantă a vinurilor de cramă și vom dezvălui secretele prețurilor acestor licori fine. De la influența solului și a climatului asupra gustului și valorii unei sticle de vin la modul în care experiența degustării poate varia în funcție de brand și regiune, vom călători prin universul vinului de crama pentru a înțelege de ce unele sticle pot atinge prețuri exorbitante, în timp ce altele rămân accesibile pentru orice iubitor de vin.
Vin de cramă preț – ce poate face diferența?
De foarte multe ori, vinurile de cramă pot fi percepute ca reprezentând calitatea și rafinamentul, însă când vine vorba de preț, pot exista diferențe considerabile între sticlele de vin. Prețul unui vin de crama poate varia în funcție de o serie de factori, cum ar fi originea, soiul de struguri, anul de recoltă, metodele de producție și chiar brand-ul. Pe scurt, există extrem de mulți factori care influențează într-un mod semnificativ prețurile vinurilor.
Vin de cramă preț estimativ
Așa cum am menționat și puțin mai sus, prețurile vinurilor de cramă pot varia semnificativ în funcție de brand, regiunea de producție, soiul de struguri și anul de recoltă. În România, putem spune că avem o gamă largă de opțiuni, de la vinuri de cramă accesibile, la vinuri de cramă de lux. Mai jos ți-am pregătit câteva estimări de prețuri ce te vor ajuta cu siguranță să te ghidezi mult mai bine în lumea întortocheată a vinurilor. Iată estimările:
- în categoria vinurilor accesibile ca preț le putem încadra pe cele sub 50 de lei. Din această categorie fac parte Feteasca Albă sau Feteasca Neagră de producție locală. Insa putem lua in calcul si unele vinuri realizate din soiuri internaționale așa cum sunt Merlot si Cabernet Sauvignon de la producători mai mici.
- Vinuri de nivel mediu. Aproximăm că se încadrează undeva între suma de 50 de lei și 150 de lei. Aici încadrăm vinuri din soiuri autohtone, cum ar fi Grasa de Cotnari sau Tămâioasa Românească de la producători cunoscuți. De asemenea, vinurilor din această categorie li se alatura și Cabernet Sauvignon sau Pinot Noir din regiuni recunoscute.
- Vinuri de crama premium. Vinurile premium sunt cele ce au prețuri cuprinse între 150 și 300 de lei. Aceste vinuri provin din soiuri autohtone, precum Feteasca Neagră sau Feteasca Albă. De asemenea, în această categorie se regăsesc și vinuri din soiuri internaționale de la producători de renume.
- Vinuri de cramă de lux. Aici vinurile trec de 300 de lei și pot ajunge foarte ușor la niște sune exorbitante. Aici se încadrează la perfecție vinurile rare, ce provin din recolte excepționale și regiuni de elită. În plus, tot aici se regăsesc și vinurile produse în cantități limitate și îmbuteliate în ediții speciale.
In final, informațiile de mai sus sunt doar câteva exemple generale de prețuri pentru vinurile de cramă din România. Nu uita însă că este destul de important de luat în calcul faptul că există o diversitate destul de mare de opțiuni, iar prețurile pot varia considerabil în funcție de preferințele personale și de colecția de vinuri din care sticla pe care îți dorești să o cumperi provine. Mai multe detalii aici: https://cramaunu.ro/