Tara noastra, desi nu se prea stie, este unul dintre cei mai mari producatori de vin din Europa. Nu stam rau nici la nivel mondial, unde ne situam tot pe primele locuri. Foarte putini stiu ca atunci cand spui “Romanian wine” spui de fapt calitate, arome speciale si tehnici de preparare ce imbina armonios atat traditia, cat si inovatia. In acest articol ne-am propus sa discutam pe larg despre Romanian wine, si cum acesta si-a castigat prestigiul la nivel mondial imbinand traditia si inovatia.
Romanian wine – traditie si cultura
In cultura romaneasca, un element foarte important al gastronomiei este vinul. Acesta a avut inca din cele mai vechi timpuri un rol ceremonial. De-a lungul timpului, fiind un lichid atat de stimat si apreciat chiar si de catre cei mai mari conducători ai lumii, retetele si modurile de preparare s-au imbunatatit, rezultand unele soiuri de vin de-a dreptul uimitoare. Astfel, vinul si-a facut remarcata prezenta in cultura noastră traditionala. Acesta, pe langa aspectul social si traditional pe care l-a dobandit (amintim aici de Sarbatoarea Podgoriilor), are si unul religios, fiind in stransa legatura cu vechea mentalitate a romanilor, acestia considerand painea si vinul ca fiind “hrana totala”. Daca graul si strugurii se faceau, pentru ei, totul era bine.
Cum era vinul obtinut in antichitate? Ei bine, pentru a ne da seama de unde a plecat industria vinului, trebuie sa aruncam o privire cu cateva secole in urma. Vinurile antice isi au originea in Mesopotamia antica. Acestea erau realizate din struguri salbatici si aromatizate deseori cu miere sau cu diferite ierburi aromatice. Vinul se mai prepara si in alte regiuni ale lumii, una dintre acestea, care a spart putin tiparele, a fost Egiptul, acolo vinul era facut si din alte fructe, precum smochine sau rodii. La momentul respectiv, absolut totul era facut manual, iar in ceea ce priveste transportu, pana sa se ajunga la depozitarea vinului in sticle de sticla, se foloseau recipiente din lemn, lut sau chiar piele. Abia mai tarziu au aparut si primele prese de struguri, care erau realizate initial din lemn.
Romanian wine– evolutia si adaptarea tehnologiei in realizarea vinului
In ultimele decenii, industria viticola din Romania a cunoscut o evolutie de apreciat din toate punctele de vedere. S-a pus foarte mult accent pe tehnologie si calitate, pentru a maximiza productia si calitatea si a minimiza efortul. Iata cateva lucruri care s-au facut in acest sens:
- Plantațiile de struguri au fost imbunatatite. S-au facut numeroase investitii in plantarea unor soiuri de vita de vie de calitate superioara. Acestea fiind mult mai rezistente la boli si la conditiile de mediu atat de schimbatoare in ultimul timp.
- Tehnologii moderne pentru producerea vinului. Cei mai multi producatori de vin au adoptat unele tehnologii inovative, atat in procesul de presare si fermentare, cat si in cel de stocare si in toate celelalte procese ce fac parte din producerea vinului, de la strugure si pana la lichidul imbietor din sticla.
- Controlul temperaturii in timpul fermentatiei. Tehnologia care ajuta la controlul temperaturii in timpul fermentatiei a ajutat producatorii sa obtina niste vinuri mai echilibrate, mult mai calitative si cu arome mult mai deosebite.
- S-a investit in stocarea si imbutelierea de calitate a vinurilor. Pentru a păstra vinul in conditii optime, s-a recurs la folosirea unor recipiente de stocare mai bune, precum butoaiele de stejar si alte tehnici avansate de imbuteliere, care sa ajute la mentinerea indelungata a prospetimii vinurilor.
- Dezvoltarea si promovarea enoturismului. Un numar foarte mare de crame si podgorii au decis sa-si deschida portile pentru turisti. Acest lucru s-a dovedit a fi unul pozitiv, deoarece le-a permis turistilor sa inteleaga mult mai bine procesul de productie al vinului, si mai apoi, bineinteles, sa-l si cumpere.
Cuvant de final – Romanian wine
Asadar, vinurile sunt mult mai pretioase si mai interesante decat am putea crede. Pentru a descoperi toate secretele acestora trebuie sa ne ancoram putin in trecut, acolo vom gasi foarte multe rarspunsuri la intrebarile pe care le avem, dar si foarte multe informatii interesante, care ne vor face sa indragim si mai mult aceasta lume a vinului.