Implantul dentar este una dintre cele mai moderne tratamente stomatologice pentru inlocuirea dintilor lipsa, desi exista cateva solutii asemanatoare, care au fost precursoarele acestui implant, dar care in prezent nu se mai utilizeaza.
Varianta moderna de implant dentar presupune inserarea unui mic surub – implantul propriu-zis – in osul arcadei, printr-o interventie chirurgicala minim invaziva, peste care se va monta o lucrare protetica pentru reabilitarea danturii.
Tipurile de implant dentar disponibile astazi pe piata se stabilesc insa in functie de anumite criterii, cum sunt:
In functie de forma radacinii
Desi implanturile cu forma de radacina sunt cele folosite in cele mai multe cazuri pentru refacerea danturii, acestea pot avea forme usor diferite. Astfel ca forma cea mai des intalnita este cea cilindrica, ce poate fi neteda sau cu spire, dar mai exista si implant cu forma conica, precum si miniimplanturi dentare, care sunt foarte subtiri. Acestea din urma sunt folosite pentru cazurile in care spatiul dintre radacinile dintilor este unul foarte ingust, pentru stabilizarea unor proteze mobile sau pentru lucrarile protetice provizorii.
In functie de tipul lucrarii fixate pe implant
Implantul dentar poate fi folosit atat pentru inlocuirea unui singur dinte, cat si pentru reabilitarea intregii danturi, prin intermediul protezelor pe implant. Prin urmare, lucrarire finale – coroanele dentare – pot fi cimentate, mai ales in cazul protezelor, sau insurubate pe implant, in cazul unui singur dinte.
In functie de materialul din care este realizat
Cel mai cunoscut implant dentar este cel realizat din titan, dar o astfel de radacina artificiala poate fi realizata si din alte materiale biocompatibile cu organismul uman, cum ar fi zirconiu sau tantal.
De asemenea, exista mai multi producatori de astfel de dispozitive medicale folosite in stomatologie, printre cele mai cunoscute astfel de tipuri de implant dentar fiind Megagen, Nobel sau Zimmer, acestea fiind unele de top, fiind totodata implanturile dentare Excedent la care apeleaza orice pacient al clinicii care are nevoie de o solutie pentru refacerea danturii.
In concluzie, desi exista mai multe tipuri de implant dentar, diferentele dintre acestea sunt mici, dar rata de succes a tratamentului este de 98%.