Vlad Ciuburciu, Directorul General Vascar, una dintre principalele companii producatoare de mezeluri, specialitati din carne, conserve, semipreparate si carne fresh din Romania, ne- a vorbit despre problemele mediului de afaceri, intr-un interviu acordat redactiei.
El a fost pus sa aleaga intre zece provocari ale industriei carnii: lipsa comenzilor/pietii de desfacere, finantarea bancara deficitara, lipsa oamenilor/probleme de recrutare, infrastructura rutiera saraca, infrastructura educationala insuficienta, birocratia, fiscalitatea ridicata, lipsa unei strategii de tara, lipsa increderii in companii si antreprenori, respectiv neclara si greoaie.
Desi, in opinia sa, alti antreprenori ar alege mai degraba birocratia sau legislatia neclara si greoaie, Vlad Ciuburciu a pus pe primul loc problema educatiei“Dupa pararea mea, educatia este o problema cat se poare de serioasa in acest moment. In Romania, lipseste cu desavarsire pregatirea temeinica a generatiilor viitoare, in functie de directia in care se indreapta economia tarii. Inainte de anul 1989, majoritatea tinerilor urmau facultati tehnice, toata lumea era inginer. Dupa anul 1990, toti s-au orientat catre economie, voiau sa devina manageri, sa lucreze in contabilitate, sa studieze materii bazate in general pe servicii”, spune Directorul General Vascar.
Acest lucru reprezinta o provocare pentru industria carnii, in conditiile in care contextul de piata s-a schimbat mult, in ultimii ani, spune Ciuburciu (Vascar): “Partea de productie s-a extins si, cel putin in industria alimentara, multe companii s-au dezvoltat intr-un ritm accelerat. Insa ne-am lovit, inclusiv la Vascar, de problema lipsei specialistilor in domeniu. Desfiintarea scolilor profesionale inseamna ca se gasesc mult mai greu oameni specializati: mecanici care sa intretina utilajele, electricieni, instalatori etc. Multi dintre cei buni si priceputi au plecat peste hotare, foarte putini au decis sa se mai si intoarca. Din fericire, la Vascar, beneficiem de o stabilitate din acest punct de vedere, insa dorim sa si pregatim cat mai multi tineri pe aceste segmente”.
De altfel, Vlad Ciuburciu a precizat ca Vascar a demarat, de curand, colaborarea cu unitati de invatamant din Vaslui, orasul in care a fost fondata compania in urma cu mai bine de 37 de ani. “Avem parteneriate cu liceele din Vaslui, oferim burse catre elevi, astfel incat, la finalul ciclului de studiu, sa vina sa lucreze la noi in companie, sa faca practica si sa invete. Am demarat acest proiect la inceputul anului 2020, cu doua licee din Vaslui, insa inchiderea scolilor, din cauza pandemiei, a facut mai dificila cuantificarea rezultatelor”, explica Directorul General.
In plus, recent, Vascar a anuntat ca va acorda o bursa de studii privata unui tanar care doreste sa urmeze cursurile Facultatii de Stiinta si Ingineria Alimentelor, din Galati.
“La Vascar, consideram ca este o datorie sa contribuim la promovarea educatiei si pregatirea tinerei generatii, cu atat mai mult cu cat industria carnii, in care activam, are nevoie de specialisti. De aceea, dorim sa sustinem eforturile unui tanar care vrea sa urmeze Facultatea de Stiinta si Ingineria Alimentelor, din cadrul Universitatii Dunarea de Jos din Galati, si care, poate nu dispune de resursele financiare necesare”, spune Vlad Ciuburciu. Cuantumul acestei burse este de 1.500 de lei/luna, timp de trei ani.