Nervii tai, desi extrem de eficienti in a te ajuta sa simti si sa raspunzi la lumea din jurul tau, sunt parti incredibil de vulnerabile ale anatomiei tale. Cea mai mica schimbare a presiunii ii poate determina sa trimita o serie de semnale care ii spun creierului tau ca au probleme.
Asadar, atunci cand nervii tai simt o iritare intensa, cum se intampla si in cazul sindromului de tunel carpian, rezultatul este un disconfort semnificativ, furnicaturi si slabiciune.
Dintre toate cauzele de afectare a nervilor, sindromul de tunel carpian – o tulburare care afecteaza nervul median din tunelul carpian aflat in incheietura mainii – este poate cel mai frecvent. De fapt, in jur de 6% din populatia adulta traieste cu aceasta tulburare nervoasa.
Mai rau este ca multi dintre ei nu-si dau seama de pericolele acestei afectiuni pana cand sunt vazuti de un medic specialist in chirurgia mainii.
Cel mai bun mod de a preveni afectiunile nervoase precum sindromul de tunel carpian este sa fii complet informat in legatura cu factorii de risc. Acestea fiind spuse, iata ce trebuie sa stii despre factorii care cresc probabilitatea de a dezvolta aceasta afectiune:
Locul de munca
Indiferent daca esti gradinar, instrumentist, muncitor intr-o fabrica sau folosesti ore in sir tastatura unui computer, locul in care lucrezi conteaza cand vine vorba de sanatatea incheieturii mainii. Indoirea repetitiva a incheieturii mainii, utilizarea prelungita a instrumentelor vibratoare sau mentinerea incheieturii mainii intr-o pozitie nenaturala pentru o perioada lunga de timp, cum ar fi atunci cand utilizezi tastatura unui computer, pot irita nervul median si pot provoca furnicaturi, amorteli, durere si slabiciune in mana dominanta sau chiar in ambele maini, in special in primele 3 degete ale mainii si in prima jumatate a degetului 4.
Structura osoasa
Uneori, riscul pentru sindrom de tunel carpian este incorporat in ADN-ul tau. Nervul median, care trece pe lungimea bratului prin incheietura mainii, are nevoie de spatiu adecvat pentru a functiona corect. Daca ai un tunel carpian mai mic, tendoanele si oasele din interiorul acestuia ar putea pune presiune asupra nervului median, ceea ce poate duce la iritatii si leziuni.
Femeile tind sa aiba un risc mai mare de sindrom de tunel carpian din cauza tunelelor carpiane pe care le au, care sunt in mod natural mai mici.
Retentia de lichide
Cand corpul tau retine fluide, presiunea asupra tesuturilor si nervilor creste. Asadar, daca esti predispus la retentie de lichide, este mai probabil sa experimentezi efectele secundare ale presiunii excesive asupra nervului median.
In plus, multe femei insarcinate se confrunta cu sindromul de tunel carpian pe masura ce corpul lor trece prin schimbari hormonale. Cu toate acestea, este obisnuit ca simptomele sa se amelioreze de la sine dupa sarcina.
Anumite probleme de sanatate
Exista o mare varietate de afectiuni care pot creste probabilitatea de a dezvolta sindrom de tunel carpian. Afectiunile cronice care iti afecteaza sanatatea nervilor, cum ar fi diabetul, si altele care provoaca inflamatie, cum ar fi artrita reumatoida, pot duce la un nerv median iritat.
Alte probleme de sanatate ce pot cauza tunel carpian includ: obezitatea, bolile tiroidiene si insuficienta renala.