De ce ar trebui sa bei vin Chardonnay

Pentru ca atunci cand vrem sa alegem un vin de calitate avem la dispozitie nenumarate optiuni, nu este de mirare de ce ne este dificil sa luam o decizie inspirata. Preferintele difera de la o persoana la alta, insa vinurile obtinute din struguri Chardonnay au toate sansele sa te cucereasca. Producatorii de vinuri isi pot pune creativitatea in practica atunci cand dau viata acestora pentru ca le pot adapta dupa bunul plac. Versatilitatea este una dintre cele mai mari calitati ale acestui vin, asa ca la servirea mesei nu iti va fi deloc dificil sa tii cont cu ce asocieri culinare se potriveste. De exemplu, vinurile Chardonnay tinere se inteleg de minune cu preparatele din peste sau cu branza proaspata.

Gustul vinului este mult influentat de regiunea in care acesta este produs. In Franta se folosesc aceleasi retete de sute de ani, astfel incat vinul este cat de apropiat se poate de modul in care se prezenta in urma cu cateva secole. In schimb, un vin din struguri de Chardonnay produs in statul american Oregon va fi mult diferit de unul din Franta. Pana nu demult, vinificatorii din Oregon ii imitau pe cei din Burgundia atunci cand produceau vinul Pinot Noir datorita similaritatilor climatului si terroir-ului. In schimb, incepand cu anii ’70 au inceput plantarea in tandem a strugurilor de Pinot Noir si Chardonnay, exact asa cum se face in Burgundia, insa vinurile produse aici sunt, in general, mai astringente. Unele dispun de o concentratie alcoolica mai scazuta, avand note de lamaie si lime si pentru ca sunt minerale se potrivesc de minune alaturi de preparate cu fructe de mare. Totodata, altele sunt invechite in butoaie de stejar, asa ca devin corpolente si complexe, fiind ideale alaturi de preparate pe baza de pui cu sosuri cremoase.

Si vinul Chardonnay produs in Africa de Sud este popular. Problemele politice din aceasta tara au influentat foarte mult industria vinului, fiind impuse restrictii cu privire la importarea vinurilor din Franta, motiv pentru care vinificatorii s-au vazut a fi nevoiti sa improvizeze. Astazi se produc vinuri din struguri Chardonnay care s-au adaptat foarte bine la conditiile de clima si sol si care sunt foarte apreciate in randul cunoscatorilor.

In viile Budureasca din zona viticola Dealu Mare, strugurii de Chardonnay sunt culesi de pe parcele diferite, fiecare cu un microclimat si sol unic pentru a revarsa asupra vinului calitati si arome de neegalat. Nu lipsesc notele bogate in citrice si fructele tropicale, iar daca vinul a fost invechit la baric, acesta capata si accente de stejar. Este renumita versatilitatea acestui vin care se poate servi alaturi de o multime de preparate, in special fructe de mare, peste sau salate usoare, astfel ca la servirea mesei vei avea parte de libertate deplina cu privire la meniul ales.

Opteaza pentru vinul Chardonnay din gama Budureasca Premium care are toate sansele sa se numere printre preferatele tale. Acesta se remarca prin culoarea sa verzui pal, avand un nas puternic si arome de fructe tropicale, guava si papaya. Acestea sunt completate de note discrete de agrise, iar corpolenta ideala, aciditatea proaspata si gustul de fructe tropicale sunt completate perfect cu un final lung si cremos. Poti alege acest vin alaturi de somon la gratar, preparate din fructe de mare, paste, risotto sau branzeturi proaspete.

Fumé din gama Budureasca Clasic este un alt vin de inalta calitate, fiind obtinut din amestecul perfect intre strugurii de Chardonnay, Sauvignon Blanc, Feteasca Regala si Pinot Gris. Vinul este bine echilibrat, se remarca prin culoarea sa galben pai si cucereste datorita aromelor de pepene galben si notelor discrete de stejar afumat. Gustul de gutuie coapta si finalul lung, incantator, fac ca fiecare pahar cu vin sa fie o adevarata placere. Il poti servi langa diverse preperate din carne de pasare, peste, fructe de mare, paste sau branzeturi moi.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *