Sistemul urinar alaturi de alte sisteme, precum este si cel limfatic, respirator sau digestiv, fac parte din cele mai importante sisteme pentru mentinerea sanatatii generale a unei persoane. Totusi, sistemul urinar contribuie mai mult pe parte de purificare a organismului. De aceea, efectuarea in mod periodic a seturilor de analize de urina este importanta pentru a se verifica daca sanatatea acestuia se afla in parametrii normali. Afla si tu cum stai cu sanatatea si efectueaza-ti investigatiile necesare in cadrul centrelor de recoltare Synlab!
De ce se recomanda efectuarea seturilor de analize de urina in mod periodic?
Asemanator ca si un mecanism tehnic, corpul ajutat si sistemele din organism produce o serie de reziduuri, fiind implicate toate procesele, insa doar sistemul tractului urinar se ocupa cu eliminarea acestora din organism. Toate acestea doar pentru ca restul sistemelor sa poate functiona la capacitati maxime si in conditii eficiente. Pe langa aceasta prima functie importanta, acesta se mai ocupa si cu reglarea si controlul volumului de lichide, secretia sau distrugerea anumitor hormoni. Din acest motiv, la fel ca si alte investigatii, si efectuarea seturilor de analize de urina iti poate arata daca exista deficiente la nivelul tractului urinar.
Bineinteles, vedetele acestui sistem sunt rinichii, alaturi de uretre, vezica sau prostata in cazul barbatilor. Fiecare in parte are un nivel ridicat de importanta si contribuie la functionarea in mod normal al organismului. Desi noi nu suntem constienti pentru ca nu ii simtim, rinichii functioneaza non-stop si fara ei nu am putea sa traim. Ai grija de sanatatea ta si programeaza-te pentru niste analize de urina in cadrul centrelor de recoltare Synlab!
Cat de importanta este functia renala a organismului?
Sangele din cadrul acestei parti a organismului trece prin niste filtre de dimensiuni mici, denumite si capilare glomerulare, alaturi de o cantitate de apa, aminoacizi, saruri minerale, glucoza, dar si alte substante toxice sau nefolsitoare (precum acidul uric sau ureea). In acest mod se formeaza urina principala, cantitatea normala fiind de 180 de l pe zi.
Un adult elimina in medie aproximativ 1-2 l de urina pe zi, acest lucru fiind posibil cand organismul functioneaza in parametrii normali. Astfel, 95% din urina pe care o eliminam ar trebui sa contia apa si cantitati mici de uree, potasiu, creatinina, sodiu, acid uric, magneziu, calciu si fosfor. Pentru a te asigura ca organismul tau functioneaza la capacitati normale, efectueaza in mod periodic niste analize de urina!