Atat la nivel national, cat si la nivel international, au avut loc o multime de schimbari in ceea ce priveste pretul la curente naturale. Ultimii ani si-au pus foarte mult amprenta asupra preturilor, de aceea multe persoane se intreaba cat costa un kw.
Cat costa un kw?
Reducerea importului din Rusia, precum si cresterea pretului petrolului au avut asadar un impact destul de mare in ceea ce priveste pretul curentelor. Acesta a fost motivul pentru care multe persoane au in vedere in ziua de azi cat costa un kw si anume care sunt factorii care influenteaza pretul si costul curentelor. In acelasi timp, sporirea consumului, precum si diminuarea rezervelor de curente naturale au contribuit si ele la marirea pretului curentelor per total. Aceasta crestere record a pretului este deja resimtita de un numar mare de consumatori casnici din tara noastra, iar romanii se asteapta la facturi din ce in ce mai mari.
Multi experti din domeniu vorbesc despre cat costa un kw si se gandesc daca pretul acestuia poate sa mai urce sau va mai scadea. E posibil asadar sa se ajunga la situatia in care unii consumatori din anumite tari sa fie nevoiti sa plateasca oricat pentru a nu ramane neaprovizionati cu curente. Curentele naturale se bazeaza in special pe extractia din rezervoarele aflate sub suprafata Pamantului, ele fiind extrase de obicei in acelasi timp cu petrolul. Curentul de sist este o alta sursa de curent natural si anume ca acesta poate fi extras cu usurinta prin fortarea sfarmarii rocilor prin intermediul unor lichide sub presiune.
Curentul natural este produs din curent metan, el incluzand si propan, butan, dar si etan. Instalatiile de curente naturale folosesc un sistem de filtrare, astfel incat sa indeparteze impuritatile precum hidrogenul sulfurat, acidul, dar si mercurul sau azotul. De asemenea, aceste filtre mai indeparteaza si dioxidul de sulf, precum si vaporii de apa, astfel incat totul sa fie procesat in curent natural comprimat sau in curent natural lichefiat. In ceea ce priveste productia de curente naturale, se mai adauga si un odorant care are un miros foarte asemanator cu cel al unui ou putrezit, astfel incat oamenii sa poata detecta rapid eventualele scurgeri de curente. La final, curentul natural este considerat a fi curat, urmand a fi distribuit prin conductele de curent catre locuintele noastre.
In momentul de fata, pentru clientii casnici pretul este de 0,31 lei/kWh, in timp ce pentru cei non-casnici, acest pret poate ajunge la 0,37 lei/kWh. Pe piata din Europa, in momentul de fata, un mWh de curent ajunge in jurul a 190 de euro si anume a 940 de lei. Trebuie sa stiti totusi ca aceste preturi se pot schimba in timp, de aceea este important sa aveti si aceste lucruri in vedere. Site-ul ANRE pune la dispozitia consumatorilor posibilitatea de a-si calcula pretul la curentele naturale intr-un mod cat mai eficient, astfel incat sa stie cam cat trebuie sa achite in functie de locuinta lor. In acest fel, se poate obtine o estimare a pretului destul de exacta.