Cu toate ca amortizoarele sunt cunoscute pentru faptul ca atenueaza socurile si impulsurile transmise de roti caroseriei, astfel incat sa asigure protectia masinii si confortul pasagerilor, acestea au si alte roluri, mult mai importante.
In primul rand, amortizoarele asigura contactul rotilor cu carosabilul si stabilitatea masinii pe sosea, astfel ca influenteaza si eficienta sistemului de franare al masinii si chiar directia acesteia. Prin urmare, este esential ca acestea sa fie mentinute in buna stare si sa fie schimbate atunci cand durata de viata a lor a trecut.
Cand ar trebui schimbate amortizoarele?
Cu toate ca este recomandat ca amortizoarele sa fie inlocuite cu unele noi dupa parcurgerea a aproximativ 80.000 km, de cele mai multe ori masinile depasesc cu mult acest interval atunci cand se ajunge la schimbarea amortizoarelor. Acest lucru se intampla deoarece scaderea performantelor amortizoarelor este mai dificil de observat, fata de cum este, de exemplu, in cazul franelor.
Cu toate acestea, si in cazul amortizoarelor defecte, autovehiculul va incepe sa aiba cateva simptome, motiv pentru care soferii trebuie sa fie foarte atenti la schimbarile masinii, atat in ceea ce priveste modul de functionare, dar si modul in care se comporta pe sosea.
De la un balans mai indelungat atunci cand se trece cu masina peste denivelari sau aplecarea masinii mai mult decat de obicei atunci cand se franeaza sau cand se vireaza, pana la prezenta unor scurgeri de ulei pe amortizoare, a unor vibratii neobisnuite in volan sau zgomote ciudate in timp ce masina ruleaza pe carosabil, toate acestea pot fi semnele unor amortizoare uzate.
Deoarece pot semnala si alte probleme, este necesar ca masina sa fie verificata de un mecanic profesionist, care sa poata identifica problema. Astfel ca acesta poate recomanda cumpararea unor noi amortizoare pentru Opel Insignia A sau pentru masina care prezinta o astfel de defectiune.
Ce poate duce la deteriorarea amortizoarelor?
Exista doi factori principali care pot duce la deteriorarea amortizoarelor, pe langa uzura determinata de timp. Este vorba despre stilul de condus, daca acesta este unul agresiv, poate suprasolicita sistemul de suspensie al masinii, dar drumurile pline de denivelari si gropi sunt principalul factor care duce la deteriorarea amortizoarelor.
In plus, la randul lor, amortizoarele pot afecta si alte componente auto daca nu sunt inlocuite la timp. De exemplu, un amortizor defect va afecta eficienta sistemului de franare, ceea ce va duce la o crestere a distantei de franare si chiar la posibilitatea iesirii autovehiculului de pe carosabil. Acest lucru se intampla deoarece placutele de frana sunt unele dintre componentele cele mai afectate de un astfel de amortizor. Drept urmare, si anvelopele pot avea de suferit, deoarece se vor uza cu pana la 25% mai rapid.
Dupa cum se poate observa, amortizoarele fac parte din sistemele si componentele care contribuie la oferirea unui grad cat mai ridicat de siguranta a pasagerilor dintr-o masina in timp ce aceasta ruleaza pe sosele. Totodata, amortizoare au un rol important si in confortul resimtit in interiorul masinii in mers, indiferent de starea in care se afla drumurile pe care circula.