Folosirea retelelor sociale ii face pe copiii nostri nefericiti? Tot mai multe dovezi sugereaza ca exista o legatura intre retelele sociale si depresie. Conform mai multor studii, utilizatorii adolescenti care petrec timp semnificativ pe Instagram, Facebook si alte platforme prezinta un risc cu aproape 66% mai mare de a avea depresie decat cei care nu folosesc retelele sociale.
Inseamna asta ca Instagram si Facebook provoaca depresie? Aceste studii arata o corelatie, nu o cauzalitate. Dar merita sa aruncam o privire mai atenta asupra modului in care retelele sociale ar putea afecta negativ adolescentii si adultii tineri.
Specialistii au observat ca depresia in randul adolescentilor a crescut in tandem cu cresterea utilizarii smartphone-urilor.
Un studiu din 2017 in care au luat parte mai bine de o jumatate de un milion de elevi din clasele a VIII-a pana la a XII-a a constatat ca numarul de elevi care prezinta niveluri ridicate de simptome depresive a crescut cu 33% intre 2010 si 2015. In aceeasi perioada, rata sinuciderilor pentru fetele din acea grupa de varsta a crescut cu 65%.
Smartphone-urile au fost introduse in 2007, iar pana in 2015, 92% dintre adolescenti si adultii tineri detineau un astfel de gadget. Cresterea simptomelor depresive se coreleaza cu adoptarea smartphone-ului in acea perioada, chiar si atunci cand sunt comparate an de an, conform cercetatorilor.
In aceeasi perioada de timp a existat o crestere brusca a rapoartelor privind studentii care cauta ajutor la centrele de consiliere universitare, in principal pentru depresie si anxietate. Vizitele la psiholog in randul studentilor au crescut cu 30% intre 2010 si 2015.
Retelele sociale si depresia
Una dintre cele mai mari diferente in vietile adolescentilor si adultilor tineri din ziua de azi, in comparatie cu generatiile anterioare, este ca acestia petrec mult mai putin timp conectandu-se personal cu colegii lor si mai mult timp conectandu-se virtual, in principal prin intermediul retelelor sociale.
Unii experti vad cresterea depresiei ca o dovada ca legaturile pe care utilizatorii de retele sociale le formeaza electronic sunt mai putin satisfacatoare din punct de vedere emotional, lasandu-i sa se simta izolati social.
Cu cat suntem mai putin conectati cu fiintele umane intr-un mod profund si empatic, cu atat mai putin obtinem cu adevarat beneficiile unei interactiuni sociale. Cu cat relatia este mai superficiala, cu atat mai putin ne vom simti legati de o persoana.
Exista totusi unii adolescenti care nu reusesc sa se conecteze cu colegii sau cu prietenii offline, deoarece sunt izolati geografic sau nu se simt acceptati in scolile si comunitatile locale. Pentru acei copii, conexiunea electronica poate salva vieti.
Retelele sociale si stima de sine
O alta teorie despre cresterea depresiei cauzata de retelele sociale este legata de pierderea stimei de sine, in special la adolescente, atunci cand se compara negativ cu fotografiile mai mult sau mai putin prelucrate ale fetelor care par a fi mai dragute, mai slabe, mai populare si mai bogate.
Multe fete analizeaza pozele “perfecte” ale prietenelor sau ale celebritatilor care folosesc mult Photoshop si au echipe de makeup artisti. Daca acesta este modelul lor pentru ceea ce este normal, stima lor de sine poate fi afectata.
Intr-adevar, Instagram apare in sondaje drept platforma care ii determina pe adolescenti sa raporteze ca simt anxietate, depresie si griji cu privire la imaginea corpului lor.
Mai multe informatii despre depresia cauzata de retelele de socializare poti afla pe www.mindmed.ro