Orice picon are limitele sale, care o data atinse vor duce treptat la o functionare din ce in ce mai slaba. Insa exista cateva sfaturi simple care va ajuta sa intarziati cat mai mult acel moment, daca stiti cum sa maximizati viata unor piese ciocan hidraulic.
Cel mai important sfat
Folositi ciocanul hidraulic potrivit pentru fiecare lucrare in parte. Demolare sau minerit? Iata doua situatii care cer picoane diferite. Rata de impact ar trebui sa fie mai mare in demolari.
In minerit avem nevoie de o viteza mai lenta a ciocanului hidraulic. Folosind utilajele potrivite pentru fiecare domeniu in parte, crestem durata de viata a unor importante piese ciocan hidraulic.
Inlocuiti cat mai des consumabilele
Piconul hidraulic este o piesa rezistenta, iata un lucru evident daca ne gandim la stresul prin care trece la fiecare lucrare. Tocmai din acest motiv trebuie sa inlocuim acele piese ciocan hidraulic ce asigura functionarea, dar care se uzeaza usor. Vorbim aici de bucse, membrane sau garnituri.
Inspectii periodice
Manualul de utilizare al ciocanelor hidraulice prevede efectuarea unor inspectii periodice. Este vorba inclusiv de clasicele inspectii vizuale. Eventualele defecte sau deteriorari trebuie cautate inainte de fiecare utilizare.
Inspectiile regulate sunt importante mai ales acolo unde vorbim de furtunuri hidraulice – iata un sfat general mentionat de cei mai multi dintre producatorii de piese ciocan hidraulic.
Un picon poate avea o greutate chiar si de 5 tone. Asigurati-va ca este transportat in conditii optime si depozitat in locuri inchise atunci cand nu este folosit pentru mult timp.
Atunci cand ridicam ciocanul hidraulic trebuie sa folosim accesorii specializate, adaptate greutatii piconului respectiv. Eticheta cu numarul de serie ofera informatii despre greutatea exacta.
Reincarcarea acumulatoarelor se face doar cu azot. Nu este indicat sa folositi alt gaz. O astfel de miscare poate duce la evenimente nedorite, cum ar fi explozia acumulatoarelor.
Atentie sporita la demontare
Pasii corecti pentru o demontare in siguranta a piconului, fara a pune in pericol componentele sale sunt urmatoarea: eliberarea presiunii gazului de la acumulatoare si eliberarea presiunii uleiului.
Uleiul hidraulic trebuie sa se raceasca inainte de a efectua orice lucrare. Abia apoi vom demonta piconul. De asemenea, ciocanul hidraulic nu trebuie sa fie in pozitie verticala.
Curatenia, un aspect care nu trebuie ignorant
Poate ca unii inchid ochii atunci cand aud de curatarea utilajelor folosite in constructii. Insa, santierul nu trebuie sa fie neaparat un loc de munca murdar sau dezordonat.
Producatorii recomanda curatarea picoanelor in mod regulat. Asta inseamna ca trebuie sa indepartam gheata, zapada, uleiul scurs, noroiul si murdaria de orice fel.
Etichetele de siguranta care nu mai pot fi citite trebuie inlocuite imediat. Poate ca sfatul pare fara sens, dar la astfel de utilaje etichetele de siguranta nu se indeparteaza niciodata. Pe langa pregatirea temeinica, ele reprezinta o asigurare in plus ca operatorul este constient de pericole.
Reparatii pe teren
In unele situatii, utilajele trebuie reparate pe santier. O sa trecem peste sfatul pe care il intuiti: doar persoanele instruite trebuie sa faca astfel de operatii. Pe langa ce e clar ca lumina zilei, mai sunt cateva detalii importante. Piconul trebuie fixat cu atentie in timpul acestor lucrari. E nevoie de o suprafata plana si, desigur, stabila.
Daca vreti totusi ce este mai bun pentru piconul dvs. intrati pe https://www.mechanicus.ro/reparatii-ciocane-hidraulice/ si lasati profesionistii sa se ocupe. Fie ca aveti nevoie de reparatii picon, piese ciocan hidraulic sau o inspectie de rutina, aici gasiti tehnicieni cu experienta, gata sa va ajute.