Deprecated: Funcția wp_get_loading_attr_default este considerată învechită începând cu versiunea 6.3.0. Folosește în locul ei wp_get_loading_optimization_attributes(). in /home/cpresa/public_html/wp-includes/functions.php on line 6031

Legatura dintre obezitate si infertilitate

Excesul de greutate sau obezitatea este una dintre cele mai mari provocari cu care se confrunta omenirea, avand consecinte grave asupra sanatatii. Un lucru este cert: excesul de greutate duce la multe probleme de sanatate, putand afecta chiar si fertilitatea. Iar infertilitatea, atat a barbatilor, cat si a femeilor, este o alta problema tot mai des intalnita in randul oamenilor din ziua de azi.

Obezitatea s-a dovedit a fi un factor de risc pentru problemele de fertilitate atat la barbati, cat si la femei. Insa modul in care aceasta afecteaza fertilitatea este dificil de explicat. Exista mai multi factori implicati. Cu toate acestea, se cunosc consecintele asupra fertilitatii cauzate de obezitate.

​Legatura dintre obezitate si infertilitate la femei

Diverse studii de specialitate au ajuns la concluzia ca femeile supraponderale se confrunta cu mai multe probleme in sarcina decat femeile care au o greutate normala. Desi reusesc sa ramana insarcinate, ele risca sa aiba avort spontan. Acest lucru este cauzat de excesul de greutate care poate afecta anumiti hormoni asociati cu reproducerea.

Nivelurile anormale de hormoni cauzate de obezitate au un impact negativ asupra procesului de ovulatie si de eliberare a ovulelor. Le femeile obeze, productia de insulina este mai mare, ceea ce poate provoca ovulatie neregulata. Obezitatea, supraproductia de insulina si infertilitatea sunt strans legate de o afectiune numita sindromul ovarelor polichistice (SOP).

SOP este o afectiune medicala observata mai mult la femeile obeze. Aceasta cauzeaza cicluri menstruale neregulate, anovulatie, receptivitate endometriala redusa si productie excesiva de hormoni masculini. La femeile obeze, SOP ingreuneaza functiile hormonale si metabolice, afectand calitatea ovocitelor si provocand astfel infertilitate. Mai mult decat atat, SOP poate fi un pericol si in timpul sarcinii, deoarece creste riscul de avort spontan.

​Legatura dintre obezitate si infertilitate la barbati

Nu doar femeile pot avea probleme de fertilitate din cauza excesului de greutate. Barbatii pot si ei sa sufere din aceasta cauza. Conform specialistilor, fiecare 10 kilograme in plus fata de greutatea normala ar creste cu 10% riscul de infertilitate la barbati.

Obezitatea impiedica productia de hormoni la barbati, ceea ce afecteaza productia de spermatozoizi. Excesul de grasime transforma testosteronul (hormon masculin) in estrogen, iar nivelurile crescute de estrogen pot modifica procesul de stimulare a testiculelor.

Ma mult, specialistii au ajuns la concluzia ca barbatii cu IMC (indice de masa corporala) ridicat au niveluri mai mici de testosteron decat este normal. Comparativ cu barbatii cu greutate normala, cei obezi au un nivel de testosteron cu 26% mai mic. De obicei, IMC ridicat la barbati este, de asemenea, responsabil pentru productia anormala de material seminal. Mai exact, excesul de greutate sau obezitatea afecteaza calitatea si cantitatea spermatozoizilor.

Excesul de greutate scade, de asemenea, productia de GnRH (hormonul de eliberare a gonadotropinei). La femei, GnRH este responsabil pentru procesul natural de ovulatie, iar la barbati, are rol esential in productia de spermatozoizi.

mai multe informatii puteti afla de la specialiștii Centrului Medical Misca

Lasă un comentariu