Deprecated: Funcția wp_get_loading_attr_default este considerată învechită începând cu versiunea 6.3.0. Folosește în locul ei wp_get_loading_optimization_attributes(). in /home/cpresa/public_html/wp-includes/functions.php on line 6031

GAZ GPL

GPL (gazul petrolier lichefiat) este un gaz de hidrocarburi sub formă lichefiată. GPL este un combustibil incolor, cu emisii reduse și foarte eficient. Furnizat în două forme principale, propan (C3H8) și butan (C₄H₁₀), GPL are multe aplicații – de la livrarea de combustibil în parcuri de distracție, uscarea culturilor, încălzirea caselor și multe altele.

GPL fierbe la o temperatură scăzută și pentru a evita evaporarea datorită punctului său de fierbere scăzut, este depozitat de obicei în rezervoare de oțel sub presiune precum buteliile de gaz sau rezervoarele mari de GPL.

Ați aflat că atât propanul, cât și butanul sunt forme diferite de GPL, dar ce înseamnă asta?

Propanul are punct de fierbere de -42°C, în timp ce butanul are punct de fierbere mai mare de -2°C. Deoarece propanul este eficient la temperaturi mai scăzute, este de obicei folosit în aer liber. În schimb, butanul este de obicei folosit în interior datorită punctului său de fierbere mai mare. Butanul este ideal pentru toate încălzitoarele portabile pe gaz și aparatele de gătit cu un singur arzător. În plus, butanul produce mai multă energie pe metru cub decât propanul.

Propanul este alegerea preferată pentru uz comercial; în special pentru manipularea uneltelor, cuptoarelor sau stivuitoarelor. De asemenea, este potrivit pentru furnizarea de căldură și combustibil pentru gătit rulote și chiar pentru alimentarea unui încălzitor de terasă.

Poate știți că GPL este sub formă de gaz la temperatura camerei și presiune atmosferică naturală. Cu toate acestea, poate fi stocată mult mai multă energie atunci când GPL este în fază lichidă, nu în faza gazoasă.

De aceea GPL este lichefiat înainte de depozitare. Lichefierea gazului GPL poate fi realizată sub presiune moderată, iar după finalizarea acestui proces, acesta este depozitat în butelii.

Când GPL-ul lichefiat este eliberat din butelia de gaz, diferența de presiune transformă GPL-ul înapoi în gaz. Acest gaz este cel care alimentează efectiv dispozitivul. Șmecher, nu-i așa?

Lasă un comentariu