Un utilaj poate fi una dintre cele mai costisitoare investiții. De aceea, îngrijirea adecvată a componentelor sale este vitală pentru a asigura bunul mers al afacerii și a evita avarille.
Aflați din articolul următor ce puteți face pentru a prelungi durata de viață a echipamentului, protejându-vă astfel investiția.
Implementați un program de întreținere
Dacă vreți să protejați niște piese utilaje, trebuie să aveți un program de întreținere. Astfel, sunteți mereu la curent cu starea de sănătate a echipamentului și puteți să evitați surprizele neplăcute.
Este mai ușor să planificați totul înainte de inspecția propriu-zisă, astfel puteți să prioritizați sarcinile. Unele componente au nevoie de atenție mai des decât altele. Dacă veți ține și un jurnal cu aceste operațiuni, veți monitoriza pe deplin situația și veți ști din timp ce piese necesită reparații.
Efectuați inspecții regulate
Poate vi se pare că repetăm informația de mai sus. Ei bine, nu este așa. Inspecțiile nu sunt același lucru cu programele de întreținere. Un utilaj ar trebui inspectat înainte de fiecare utilizare.
Pe șantier, echipamentele trebuie să facă față unor condiții dificile. Vibrațiile, temperaturile ridicate sau frecarea pot lăsa urme adânci și contribuie la uzura pieselor mobile. De aceea, inspecțiile vizuale contează mult pentru prelungirea duratei de viață.
De asemenea, urmăriți dacă nivelul lichidelor este suficient, dacă există scurgeri, zgârieturi, șuruburi slăbite, inspectați anvelopele pentru a vă asigura că sunt umflate corect, pentru a remedia micile probleme înainte de a se agrava.
Urmați recomandările producătorilor
Acesta este un sfat extrem de util, care de cele mai multe ori este ignorat. Unora li se pare că știu mai bine pentru că folosesc acel utilaj zilnic, alții pur și simplu nu își bat capul să consulte manualul de utilizare.
Realitatea este că recomandările producătorilor au rolul de a vă ajuta să folosiți utilajul în siguranță cât mai mult timp. Fiecare piesă a fost proiectată pentru o anumită sarcină, trebuie să respecte specificațiile pentru a funcționa corect și are nevoie de o întreținere corespunzătoare.
Dacă nu respectați limitele de performanță și celelalte proceduri, veți compromite eficiența componentelor respective și puteți provoca chiar o defecțiune, în cele din urmă. Operatorii trebui să ia întotdeauna în considerare indicațiile din manual, doar așa piesele vor fi protejate și vor funcționa la capacitate maximă.
Depozitarea poate face diferența
Indiferent de anotimp, un lucru important este să vă asigurați că echipamentul dumneavoastră este depozitat corespunzător. Un loc acoperit și uscat poate ajuta la protejarea pieselor utilajului.
Vara, pericolul pentru un utilaj constă în lumina directă a soarelui. Dacă în timpul funcționării nu aveți de ales, măcar atunci când nu este în uz puteți să îl feriți. Pe timp de iarnă, temperaturile scăzute constituie o problemă, iar primăvara și toamna, ploile pot afecta piesele echipamentului producând defecțiuni grave.
Reduceți timpul de ralanti
În medie, un utilaj petrece 40% din timpul de funcționare la ralanti. Aceast lucru provoacă uzura motorului și crește riscul ca temperatura uleiului să scadă sub valoarea normală. În plus, vâscozitatea uleiului se poate reduce și consumul de combustibil poate crește considerabil.
Pentru a atenua impactul negativ al timpului de nefuncționare, ar putea ajuta să folosiți un lubrifiant de înaltă calitate. Acesta protejează motorul împotriva uzurii și contribuie la îmbunătățirea performanței sale. Totuși, înainte de a selecta orice consumabile utilaje trebuie să consultați întotdeauna recomandările din manualul proprietarului.