Există multe aspecte care influențează poziția pe care o ai în căutările de la Google, dar viteza de încărcare e probabil cea mai importantă dintre ele. De fapt, gigantul din S.U.A. va actualiza în curând cerințele SEO, iar viteza de încărcare va oferi cele mai mari penalizări, alături de conținutul duplicat.
Trebuie să înțelegi că prima impresie și primul contact pe care îl au utilizatorii cu site-ul tău este extrem de important. Dacă aceștia nu sunt mulțumiți de experiența pe care o au, de cele mai multe ori ei vor alege un alt site din nișă, iar ei nu se vor mai întoarce pe platforma precedentă. Totuși, putem înțelege de ce se întâmpla asta. Nu știu cum e pentru voi, dar pentru mine e destul de frustrant să aștept 10 secunde să se încarce un site, când altele din aceiași nișă sunt de 10 ori mai rapide.
Ce trebuie să faci pentru a îmbunătăți viteza de încărcare
În primul rând, trebuie să afli viteza de încărcare pe care o are site-ul tău acum, iar asta o poți face cu diferite unelte pe care le poți găsi în mediul online. Dacă aceasta este sub 3 secunde, atunci nu ai de ce să te îngrijorezi, deoarece Google le penalizează – cel puțin pentru moment – doar pe cele care depășesc acest prag. Indiferent de timpul de răspuns pe care îl ai, dacă vrei să îmbunătățești viteza, sunt anumite lucruri pe care le poți efectua.
Folosește un CDN
Un CDN vine de la „Content Delivery Network”, iar el te poate ajuta enorm de mult. Atunci când un utilizator intră pe site-ul tău, el va accesa un server de hosting de unde va descărca toate informațiile. Cu cât crește numărul de vizitatori, cu atât viteza de încărcare va scădea, deoarece serverul va avea mai multe operațiuni de procesat. Un CDN e practic un conglomerat de servere, distribuite pe fiecare continent. Astfel, dacă au un CDN implementat, atunci când cineva intră pe site-ul tău, el va accesa un alt server, iar cel principal unde au hostingul nu va fi congestionat.
Schimbă hostingul
De multe ori, hostingul este cel care îți limitează site-ul. Dacă ai site-ul pe un hosting de tip shared, consideră închirierea unui VPS (Virtual Private Server), sau chiar un server dedicat dacă ai fondurile disponibile. Chiar dacă hostingul shared este cel mai popular și folosit în întreaga lume, el este și cel mai lent dintre toate.
De asemenea dacă site-ul tău este creat pe platforma WordPress, trebuie să știi că existe pachete de gazduire wodpress dedicate care îți vor crește exponențial viteza de încărcare a site-ului datorită setărilor speciale efectuate la nivelul serverului.