Ce este crioterapia?
Crioterapia este o tehnica prin care organismul este expus timp de cateva minute la temperaturi extrem de scazute. Poate fi efectuata pe o suprafata mica, de obicei realizata, fie cu pachete de gheata, fie cu spray-uri de racire, dar si pe intregul corp (crioterapie WBC).
In cadrul crioterapiei WBC, pacientul intra intr-o incinta mica unde temperatura va scadea intre minus 150 si minus 300 de grade Fahrenheit. Durata tratamentului este de doar trei – patru minute.
Cum functioneaza crioterapia intregului corp?
In incaperea de crioterapie se utilizeaza azot lichid pentru a obtine o scadere a temperaturii. Pacientul, cand intra in incapere, nu intra in contact direct cu azotul lichid, dar va fi suficient de aproape de sursa incat temperatura pielii sale sa scada rapid. Acesta scadere rapida a temperaturii are multe efecte fiziologice asupra organismului, despre care vom discuta in randurile ce urmeaza.
Care sunt beneficiile crioterapiei?
Crioterapia intregului corp este mai eficienta atunci cand este utilizata in mod repetat. Nenumarati sportivi apeleaza la aceasta procedura, folosind-o chiar si de doua ori pe zi in timpul antrenamentelor. In general, rezultatele optime sunt observate dupa 10 – 20 de sedinte de tratament, dar acest lucru depinde in principal de severitatea afectiunii pacientului.
Crioterapia poate fi, de asemenea, foarte eficienta atunci cand este utilizata impreuna cu alte terapii, cum ar fi kinetoterapia, acupunctura sau masajul, in special atunci cand vine vorba de tratarea unei afectiuni musculo-scheletice cronice.
Iata care sunt principalele beneficii ale crioterapiei:
- Amelioreaza durerile – De foarte multi ani, medicii recomanda aplicarea de pachete cu gheata pentru leziunile musculare. Imagineaza-ti ce beneficii poti avea pentru durerile tale cronice atunci cand iti scufunzi corpul in temperaturi scazute! S-a demonstrat ca aceasta terapie are ca rezultat o reducere a frecventei si a gradului de perceptie a durerii la pacientii cu artrita reumatoida si osteoartrita. Totodata, se stie ca o multime de sportivi de talie mondiala apeleaza la aceasta procedura pentru a scapa de durerile cauzate de leziunile musculare;
- Ajuta la pierderea in greutate – Desi este esential sa mananci sanatos si sa faci miscare timp de cel putin 30 de minute in fiecare zi, crioterapia poate ajuta si ea la pierderea in greutate. Cand esti scufundat in temperaturi scazute, corpul tau lucreaza mai mult pentru a ramane cald, arzand astfel mai multe calorii decat ar face-o la o temperatura confortabila. Este demonstrat ca o sedinta de crioterapie de trei minute poate arde intre 400 si 800 de calorii si poate creste metabolismul pacientului;
- Reduce inflamatia – Producerea inflamatiei este una dintre modalitatile sistemului imunitar de a lupta impotriva infectiilor. Cand sistemul imunitar devine excesiv de reactiv, provoaca inflamatie cronica. In mod ironic, inflamatia cronica poate crea probleme de sanatate in viitor, fiind legata de multe boli grave, cum ar fi cancerul, diabetul, depresia si dementa. Ei bine, una dintre cele mai simple si eficiente metode de a reduce inflamatia din corp este crioterapia. In doar 3 minute de crioterapie, pacientul reduce riscul de a dezvolta oricare dintre aceste afectiuni;
- Imbunatateste sistemul imunitar – Mai multe cercetari recente au aratat ca crioterapia poate creste drastic numarul de celule albe din sange (in special limfocite si monocite), permitand corpului sa recunoasca si sa atace mai rapid organismele patogene straine;
- Atenueaza stresul – Datorita capacitatii lor de a scadea nivelul de cortizol din organism (acesta fiind hormonul de stres), tratamentele de crioterapie pot fi foarte eficiente in atenuarea stresului.
Pentru mai multe informatii poti consulta blogul Centrului Medical Misca