Lemnul este unul dintre cele mai folosite materiale, detinand un grad de accesibilitate pentru constructiile si amenajarile interioare si exterioare. Lemnul poate fi folosit pentru diferite ”locatii”, precum: acoperisuri, cabane, locuinte, diverse detalii exterioare(balansoare, mese, scaune, etc.)
Lemnul este unul dintre cele mai folosite materiale, detinand un grad de accesibilitate pentru constructiile si amenajarile interioare si exterioare. Lemnul poate fi folosit pentru diferite ”locatii”, precum: acoperisuri, cabane, locuinte, diverse detalii exterioare(balansoare, mese, scaune, etc.), . Lemnul de-a lungul timpului a devenit unul dintre ”prietenii” omului, fiind un material des folosit si usor de manevrat si de incadrat in necesitatile primare.
Lemnul este un material usor de armonizat pentru necesitatile fiecaruia. In functie de proprietetile si de tipul de lemn ales va puteti adapta lucrarea lui. Desi este un material accesibil acesta trebuie sa fie bine studiat inainte de a fi folosit, deoarece fiecare tip de lemn este diferit, asadar si tehnica poate varia considerabil.
Tipuri de lemn si rezistenta oferita
Artar
Artarul se caracterizeaza printr-o multime de caracteristici esentiale, iar printre acestea regasindu-se 2 detalii care fac diferenta, precum: luminozitatea si estetica.
Lemnul de artar este un tip de lemn folosit in majoritatea cazurilor pentru constructiile si amenajarile interioare, deoarece detine un grad de rezistenta scazut la diferiti factori externi. Este un lemn extrem de usor, in mod special daca provine din sicomor care confera o culoare albuie spre crem, accesibil aplicarii acestuia in constructia mobilierelor, a podelelor si a diferitelor spatii care nu permit accesul unui ”trafic” intens.
Stejar
Stejarul este un timp de lemn dur care prezinta o rezistenta extrem de ridicata. Este un lemn masiv, care poate cu usurinta detine rolul principal in amenajarea si construirea unei locatii. Stejarul este folosit in cele mai multe cazuri pentru construirea mobilierelor, dar datorita faptului ca este un lemn puternic, poate sustine si greutatea unei mici cladiri, sub forma unor stalpi de sustinere.
Lemnul de stejar este folosit adesea in decoratiuni, in randul ferestrelor, a portilor si a scarilor de acces pentru etajele superioare.
Frasin
Lemnul din frasin este folosit in exclusivitate doar pentru spatiile interioare. Acesta este extrem de fragil si nu detine rezistenta necesara pentru a fi plasat la exerior. Frasinul este regasit adesea in diferitele utilaje ale mesterilor(topoare, ciocane, fierastrau) si poate fi folosit pentru placarea peretilor si a tavanelor iar de asemenea pentru podele, scari si mobiliere.
De cele mai multe ori, acest timp de lemn este supus unor diferite serii de tratamente specifice pentru a inlatura diversele impuritati si ”corpusculi” moi ai lemnului.
Molid/brad
Molidul este un tip de lemn ieftin, accesibil tuturor celor care au in plan intreprinderea unei activitati sau a unei case foarte mari, de aceea este adesea folosit, gasindu-se in cantitati foarte mari datorita padurilor de molid. Lemnul de molid daca va fi folosit la exteriorul casei sau a spatiului dorit, va avea nevoie de o procedura chimica putin mai detaliata, deoarece este usor afectat de patrunderea insectelor si de asemenea se poate decolora din cauza unei posibile aparitii de ciuperci.
Lemnul de brad detine proprietetile si aspectele lemnului de molid, regasit adesea in comert sub denumirea de brad/molid. Singura diferenta dintre acestea este dat de faptul ca lemul de brad nu detine canale de rasine, ceea ce protejeaza viitoarea constructie de o posibila scurgere de rasina. Lemnul de brad din acest punct de vedere este mult mai bun si mai practic fata de lemnul din molid.
Maxilar
Daca optati pentru un aspect putin mai rustic, lemnul di pin(maxilar) poate acoperii toate dorintele si nevoile necesare. Detine o culoare putin mai inchisa si un aspect destul de vechi si antic. Acest timp de lemn poate fi folosit si pentru exterior, deoarece are implementat din fabricatie o substanta care-l fac durabil si rezistent. In exterior poate fi folosit pentru amenajarile de joaca a copiilor, casele de gradina si pentru diverse utilaje. Utilizat in interior atinge aceleasi aspecte esentiale ca a celorlalte tipuri de lemn(mobliere, scari, etc.).
Zada
Lemnul din zada este cel mai popular tip de lemn in randul gradinilor, detinand proprietati naturale si necesare umezirii acestuia in spatiu liber fara a crea vreo problema. Este folosit de asemenea pentru ferestre, usi si podele.
Lemnul din zada nu trebuie neaparat protejat daca va vi aplicat la exterior, insa de-a lungul anilor isi poate schimba aspectul, devenind gri, iar bineinteles ca pentru prevenirea culorii se poate supune lemnul unor substante specifice(unei sau glazura).
In concluzie, fiecare tip de lemn este unic in esenta sa proprie. Ramane la alegerea fiecaruia ceea ce isi doreste pentru estetica si rezistenta ulterioara a propriei constructii.