Nimeni nu vrea sa ajunga imobilizat la pat. Din pacate, acest lucru se intampla in urma accidentelor, in urma unor boli invalidante sau pur si simplu in urma imbatranirii. Din fericire, traim intr-o perioada in care putem face o multime de lucruri care sa le ofere bolnavilor confort. Unul dintre aceste lucruri este achizitie unei saltele antiescare.
Ce este o saltea antiescare ?
Salteaua antiescare este un dispozitiv medical care ajuta persoanele imobilizate la pat sa previna dezvoltarea escarelor. Escarele sunt rani aparute din cauza presiunii exercitate de saltea asupra anumitor parti ale corpului, care pot fi prevenite prin simpla schimbare a punctelor de contact intre corp si saltea. O saltea antiescare se umfla si se dezumfla in diverse parti, pentru a schimba aceste zone de presiune.
O saltea moderna poate face mai mult de atat, asigurand inclusiv ventilatia si reducand umiditatea.
Saltelele antiescare pot fi asezate pe un pat normal sau pe fotoliu si reusesc sa usureze foarte mult munca ingrijitorilor si sa creasca gradul de confort al pacientilor.
Care sunt principalele avantaje ale unei saltele antiescare?
- Este realizata din materiale de cea mai buna calitate, confortabile pentru corpul pacientilor;
- Este usor de instalat si dfe utilizat;
- Poate sa fie instalata acasa, asigurand o ingrijire eficienta a bolnavului;
- Poate sa grabeasca vindecarea in anumite boli, in conditiile in care imbunatateste circulatia sangelui;
- Ofera confort.
Saltelele antiescare pot fi folosite de orice persoana care este imobilizata la pat sau care are un grad redus de mobilitate. Poate fi o solutie optima pentru ingrijirea escarelor existente, dar mai ales pentru preventia aparitiei unor escare noi.
Este adevarat ca pretul unei saltele antiescare nu este tocmai mic, insa pe termen lung, acesta este unul cat se poate de justificat, dat fiind faptul ca ofera o doza mare de confort si poate preveni o multime de probleme.
Cum alegi cea mai buna saltea antiescare?
Daca vrei sa achizitionezi o saltea antiescare de foarte buna calitate este bine sa urmaresti cateva criterii. In primul rand, trebuie sa alegi tipul saltelei ( poate fi pasiva sau activa, de tip fagure sau de tip tubular). Saltelele pasive sunt utilizate pe paturile normale, fiind ideale pentru ingrijirea la domiciliu, in timp ce saltelele pasive sunt ideale pentru cei care doresc sa previna aparitia escarelor.
De asemenea, conteaza greutatea pacientului, dimensiunea saltelei si materialele din care este construita aceasta. In functie de aceste detalii poate fi decis gradul de confort.