De la piesele delicate pentru nou născuți și până la podoabele opulente care încadrează armonios chipul doamnelor la ocazii deosebite, cerceii de aur sunt printre bijuteriile cele mai purtate și apreciate de-a lungul timpului, din antichitate și până în zilele noastre.
Având în vedere faptul ca multe dintre modele sunt destinate purtării permanente există o preocupare deosebită legată de siguranța sistemului de închidere, atât din perspectiva celui care confecționează cerceii, cât și din punctul de vedere al cumpărătorului. Există mai multe mecanisme de prindere a bijuteriilor destinate lobilor urechii.
Pentru ce sistem de închidere a cerceilor optezi?
1. Cerceii cu tortiță beneficiază de un sistem de prindere sigur și confortabil, ușor și rapid de folosit. Este perfect integrat în design-ul modelelor de cerceii eleganți, cu pietre prețioase. Frecvent întâlnit este sistemul lever back, acesta fiind prevăzut cu un cârlig inserat în lobul urechii și fixat în spate cu un clip mecanic. Acest sistem este o alegere frecventă, datorită confortului și siguranței furnizate. Este o opțiune ideală și pentru cerceii fetițelor.
2. Cercei cu sistem de închidere tip șurub. Mecanismul este utilizat la piesele ușoare, cu dimensiuni mici și medii. Deși este un tip de închidere simplu și discret, prezența cârligului și a șurubului în spatele urechilor poate fi incomodă la dormit, de aceea nu este o soluție optimă pentru copii.
Însă, măiestria bijutierilor a făcut ca cerceii cu acest tip de prindere să fie purtati, chiar permanent, de foarte multe doamne și domnișoare. O probă în magazinul de bijuterii poate arăta clientei cât de confortabil la purtare poate fi sistemul.
3. Cerceii cu cârlig lung sunt o alegere care permite o varietate de opțiuni în ceea ce privește design-ul. Deși sistemul este ușor de purtat, iar estetica cerceilor este deosebit de elegantă, închiderea nu este sigură și nu se recomandă purtarea permanentă a acestui model. Designul este potrivit cerceilor lungi, cu pietre, tip candelabru, în care cârligul susține greutatea cercelului. Totodată, acest mod de prindere a cerceilor echilibrează vizual distribuirea elementelor bijuteriei în jurul feței. În cazul purtării ocazionale a cerceilor, este indicată atașarea la tortițe a unor dopuri din silicon, pentru siguranță.
4. Cercei cu sistem franțuzesc de prindere (latch back). Pentru acest model, sistemul de prindere este unul discret, sigur, ideal stilului clasic și elegant. Este un mecanism de închidere care se include cu succes în design, fără a influența forma cerceilor simpli și eleganți, cu diamante sau alte pietre prețioase, în care strălucirea nu mai are nevoie de alte ornamente.
5. Cerceii cu clips reprezintă o alegere pentru o bijuterie care nu va fi purtată permanent, ci ocazional, cu frecvența dorită de posesoarea lor. Sunt rezistenți în timp, eleganți și se pliază destul de simplu pe forma urechii. Nu este însă cel mai sigur sistem de prindere. Cerceii de acest tip sunt versatili, putând fi asociați cu ușurință atât unor ținute formale, cât și ținutelor destinate unor ocazii speciale.
Concluzii
Alegerea acestor bijuterii din aur va ține cont întotdeauna și de sistemul de închidere. În funcție de vârstă, persoană, ocazia la care se dorește a fi purtați sau purtarea permanentă, se vor alege modele diferite de închidere.
Pentru copii, domnișoare și doamne care doresc purtarea permanentă, cele mai bune soluții sunt tortițele lever back și latch back. Pentru ocazii se pot alege cercei eleganți, cu sistem de prindere cu cârlig lung sau cu clips.