Ce este o colonoscopie?
Aceasta este o examinare endoscopica utila in gastroenterologie deoarece aceasta permite medicului sa vizualizeze intestinul gros si regiunea distala a intestinului subtire. Investigatia se realizeaza cu ajutorul unui tub subtire, lung si flexibil ce se introduce la nivel rectal. avand in varf o sursa de lumina si o camera video. Dispozitivul utilizat, numit colonoscop, prezinta o sursa de lumina si o camera vide oin varf ce fac posibila transmiterea in timp real a unor imagini ce pot fi vizualizate pe un monitor.
Prin colonoscopie se poate analiza mucoasa intestinala, incepand de la sfincterul anal spre colonul sigmoid, descendent, ascendent si pana la valva ileocecala.
Interventia dureaza cu aproximatie 15 minute si se realizeaza in general sub anestezie locala pentru a evita durerea si disconfortul. Pentru un grad mai inalt de confort, pacientul poate opta pentru o sedare intravenoasa.
Cum puteti stii ca aveti nevoie de o astfel de procedura?
Exista simptomatologie specifica care ar putea ascunde afectiuni ale tractului gastrointestinal inferior. Manifestarile gastrointestinale cele mai frecvente sunt durerea, constipatia, diareea, sange in scaun, in cazul in care nu cunoasteti cauza acestor manifestari.
In cazul in care suferiti de anumite afectiuni ale colonului, medicul va poate recomanda sa realizati o colonoscopie in pentru evaluarea evolutiei si severitatii. O colonoscopie poate fi necesara in cazul modificarilor patologice ale colonului, precum stenoza colonului, formarea de polipi, precum si in bolile inflamatorii, obtinandu-se astfel o biopsie pentru examenul anatomopatologic.
Exista vreo diferenta intre colonoscopie si endoscopie?
Aceste doua proceduri prezinta similaritati, amandoua fiind folosite pentru a vizualiza si a analiza mucoasa tractului gastrointestinal. Totusi, diferentele esentiale este regiunea analizata si regiunea prin care se insereaza dispozitivul.
Colonoscopia, conform numelui, este destinata vizualizarii colonului. Aceasta ajuta la examinarea tractului gastrointestinal inferior, in timp ce prin endoscopie se examineaza tractul gastrointestinal superior.
In ceea ce priveste regiunea de insertie, pentru investigarea intestinului gros, dispozitivul se introduce la nivelul rectului, iar pentru investigarea tubului digestiv superior, introducerea se realizeaza la nivelul cavitatii bucale.
Programati-va la Clinica RomGerMed pentru colonoscopie!
Indiferent de investigatiile de care aveti nevoie, medicii din cadrul Clinicii RomGerMed va vor oferi cea mai buna ingrijire si cea mai performanta aparatura medicala, astfel incat dumneavoastra sa beneficiati de servicii medicale de calitate.