Operele originale sunt protejate printr-un set de drepturi legale acordate creatorilor, indiferent daca este vorba despre texte scrise, opere de arta precum picturile si sculpturile, muzica, filme, software sau alte creatii intelectuale.
Prin reglementari specifice, creatorii beneficiaza de control asupra modului in care operele lor pot fi utilizate si distribuite de catre alte persoane sau institutii si detin dreptul exclusiv de a reproduce, distribui, expune public si modifica operele respective.
Daca ai probleme de aceasta natura, este momentul sa soliciti ajutorul unui avocat Drept civil Timisoara din cadrul gociuavocati.ro, spre exemplu. Acesta va intelege natura problemei cu care te confrunti si va sti care sunt masurile si actiunile necesare, pentru a te asigura ca drepturile iti vor fi respectate deplin.
Principalele prevederi legislative
Un avocat de Drept civil din Timisoara iti va arata ca cel mai important text legislativ pe aceasta tema este Legea nr. 8/1996. La primul articol, ea prevede ca „dreptul de autor asupra unei opere literare, artistice sau stiintifice, precum si asupra altor opere de creatie intelectuala este recunoscut si garantat in conditiile prezentei legi. Acest drept este legat de persoana autorului si comporta atribute de ordin moral si patrimonial.“
Articolul urmator prevede faptul ca „opera de creatie intelectuala este recunoscutasi protejata, independent de aducerea la cunostinta publica, prin simplul fapt al realizarii ei, chiar in forma nefinalizata.“
Apoi, legea defineste pe larg operele care constituie, precum si cele care nu constituie obiect al drepturilor de autor. Incadrarea creatiei tale este esentiala pentru a face demersurile corecte si poate fi realizata cu ajutorul unui avocat de Drept civil din Timisoara.
De exemplu, constituie obiect al dreptului de autor scrierile literare şi publicistice, operele ştiinţifice scrise sau orale, compoziţiile muzicale, operele dramatice, cinematografice, fotografice, operele de arta grafica sau plastica, precum si operele de arhitectura.
In schimb, nu beneficiaza de protectie legala textele oficiale de natura politica, legislativa, administrativa si judiciara, simbolurile oficiale ale statului, ale autoritaţilor publice şi ale organizaţiilor, ştirile şi informaţiile de presa sau simplele fapte şi date.
Ajutorul oferit de un avocat de Drept civil din Timisoara
Dupa ce constata daca situatia cu care te confrunti se incadreaza sau nu in prevederile legale, un specialist in drepturile de proprietate intelectuala te poate ajuta in mai multe moduri, dupa cum urmeaza:
• ofera asistenta si consultanta juridica referitoare la comercializarea drepturilor de autor;
• analizeaza strategiile de urmat in cazul litigiilor complexe privind drepturile de proprietate intelectuala;
• redacteaza sau, dupa caz, modifica diferite contracte incheiate cu galerii de arta sau agenti de vanzare a obiectelor de arta;
• redacteaza contracte de licenta, franciza sau cesiune prin intermediul carora se transmit brevete de inventii sau dreptul unei marci;
• ofera asistenta juridica in situatii ce implica protejarea marcilor, precum si in cazul inregistrarii acestora la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci;
• verifica integritatea vanzatorului, a unei galerii de arta sau a unui comisionar de arta;
• ofera ajutor legal in cazul supervizarii marcilor sau al cercetarii documentare;
• protejeaza imaginea artistului.
In concluzie, un avocat de Drept civil din Timisoara se ocupa cu tot ceea ce implica protejarea drepturilor de proprietate intelectuala. Cu ajutorul sau, vei fi sigur ca iti sunt recunoscute meritele si obtii ceea ce ti se cuvine de pe urma propriilor creatii!